Fortsätt till huvudinnehåll

Inlägg

Visar inlägg från maj, 2013

If you can't beat them, eat them!-eller kirskålens intåg i våra kök

Innan vi flyttade till hus var jag lyckligt ovetande om kirskålens existens. Nu däremot tycker jag att jag ser kirskål överallt, och det inte bara i min trädgård utan i alla möjliga sorters tidningar i alla möjliga sorters recept! Idag har jag provat att göra kirskålsmoothie och här kommer resultatet! Kirskålsmoothie 1 näve kirskål 1 näve ruccola 1 stort päron 1 selleristjälk 2 kiwifrukter 5 dadlar 2 msk solrosfrön 4 dl vatten Mixa allt ordentligt. Njut! Liten motivator för att veta varför du ska trycka i dig ogräs :))) Kirskål innehåller: C vitamin, D vitamin och Omega 3,  Solrosfrön innehåller Omega 3 och 6, olika B vitaminer, en hel del E vitamin, zink, magnesium, järn och selen Selleri: antioxidanter, rikligt med kisel, kalium, kalcium, magnesium (sänker blodtrycket, kolesterolet, stärker immunförsvaret) Ruccola: kisel, A vitamin, B vitaminer, C vitaminer, Kalium, Kalcium   Estelle visar "kirskålslandet" Nedan länkar jag till

fästingsäsongen är igång!

Fästingsäsongen är igång! För ett par dagar sedan upptäckte jag en liten rackare i mitt knäveck och jag kunde inte tro mina ögon! Först tänkte jag det var en liten sårskorpa och skulle naturligtvis peta bort det (varför är det såååå roligt att dra bort sårskorpor?) men det gav sig inte. Då böjde jag mig ner för att ta en närmare titt och insåg att det var en fästing. Jag är inte speciellt hysterisk när det gäller fästingar men tog ändå en dos Ledum D200 för att försöka mota Olle i grind. Det vimlar av fästingar i vår trädgård, så risken är stor att man förr eller senare blir biten av ett infekterat litet kryp. Att använda Ledum vid fästingbett är en rutinmässig ordination, i Repertoriet står det att det används vid giftiga insektsbett, ormbett osv. Man kan även torrborsta sig för att sätta fart på lymfan och därmed säkra bortförsel av eventuella gifter. Har man haft Borrelia tidigare och vill vara extra försiktig, då kan man ta Ledum D200 (eller högre) en dos per dag i tre dagar.

läppgodis inne nu!! Burt's Bees

Nu har jag tagit hem Burt's Bees både för eget bruk <3 och till försäljning! Fråga efter det nästa gång du är hos mig. Det går bra att skicka också, porto borde inte kosta mer än 6:-... Laddad med oljor från kokos och solrosor, rik på vitaminer och essentiella fettsyror. Innehåller även bivax och pepparmyntsolja. Finns i smakerna Mango, Honung och Granatäpple för 40:-/st

mandelmjölk

De senaste dagarna har jag haft några patienter som har visat intresse för en välsmakande alternativ till mjölk, ni vet vilka ni är :)) Som sagt, sesammjölk smakar BITTERT, tycker jag och då har jag tyvärr svårt att "sälja in det" hos andra med :P  Det gick att dricka det utspätt med lite juice, men jag föredrar nyttiga saker som även smakar gott. mandelmjölk 2 dl oskalade mandlar  1 liter vatten Skölj och  blötlägg mandlarna i vatten över natten. På morgonen silar du av blötläggningsvattnet och börjar mixa mandlarna med 2 dl nytt vatten. Kör en stund tills allt är finfördelat, häll på de resterande 8 dl vatten och mixa en stund till. Sila av mandelmjölken med en silduk (själv använder jag en tygpåse från en gammal saftmaja) Det finns specialsydda nötpåsar men jag tycker det är roligare att ta vad man har, så ta en bit vitt (ofärgat) tyg, så funkar det jättebra! Mjölken håller sig i kylskåp ett par tre dagar. Spara massan som blir över, det kan du använda ti

raw food bollar med maca pulver

Äntligen har raw food bollarna flörtat in sig i vårt hus! Jag hade malda mandlar kvar från när jag gjorde mandelmjölken och jag har gett mig på att använda dem. En del har jag använt i vegetariska biffar men jag hade en hel del kvar, så det blev raw food bollar i eftermiddag. Jag gjorde som vanligt, hittade tre fyra recept och jämförde, såg måtten på ett ungefär och sen kom jag upp med en egen variant. Man skulle också kunna säga: man tager vad man haver, för det brukar vara avgörande för hur mina recept utformas till sist. raw food bollar med maca pulver 1 dl malda mandlar (jag tog resterna efter mandelmjölken) 0,5 dl saltade cashew nötter (bidrar med sälta) 0,5 dl solrosfrön (selen, mina vänner, selen!!!) 1 dl gojibär (packade med bl a C-vitamin) 0,5 dl russin (järn och sötma :) ) 1 msk kokosfett 1 msk maca pulver 1 tsk honung 1,5 msk sesammjölk jag hade även en övertorkad persikohalva som jag slängde med i mixern Började med att mixa nötter, frön, sedan åkte gojibär

oxalsyra och hämmad kalkupptag - forts

God morgon på er alla! Här sitter jag med ett glas sesammjölk och ska jag vara riktigt ärlig så måste jag medge att den smakar...sisådär...BITTERT!!!!! Vi kan väl bara säga att jag föredrar mandelmjölk. Har surfat lite och sökt efter alternativ till "smakförbättring" och de flesta använder en dadel eller en banan som de lägger till vid mixningen. Banan kan jag gissa ger en mer smoothie-liknande konsistens, det vill jag inte ha, dadlar kan jag testa nästa gång. Jag hittade även ett annat recept som jag tror kan vara gott, choklad chailatte på sesammjölk! Jag får väl återkomma när jag har testat det. Dagens tema är en fortsättning på sista inlägget, där jag tog upp att kalcium i annars mycket kalkrika livsmedel blir praktiskt tagit oupptaglig på grund av ett högt oxalsyrainnehåll. Upptaget av kalcium i tarmen påverkas också av andra faktorer i maten. Förutom oxalsyran har störst betydelse mängden fytinsyra och fosfat. Oxalsyra finns bl a i en del fröer, t ex sesamfrön, e

gör sesammjölk mer lättupptaglig

Det är alltid något jag går och filurar på... Jag har tagit bort mjölken från vår diet för ca fyra fem år sedan och sen dess har jag använt havremjölk i både matlagningen och till müsslin. Det var en enkel lösning, det krävde inga uppoffringar, det var bara att ta och ersätta mjölken med något annat. Det var bekvämt. MEN (du kommer att hitta mina MEN i nästan alla mina inlägg;P) då började jag fördjupa mig lite mer i syra/basbalansen och började fundera över vardagsrutinerna. Havremjölk är gott och nyttigt men det försurar kroppen rätt så kraftigt, därför prövar jag nu andra ENKLA alternativ. Jag tycker nämligen att det ska vara enkelt och lätt, annars vet jag att jag tröttnar förr eller senare och trots de bästa intentionerna faller jag tillbaka till det gamla invanda. Ja, ja, jag vet, jag arbetar ju med hälsa, jag borde föregå med gott exempel. Eller åtminstone låtsas att jag gör allt rätt. Men det gör jag inte. Jag tror även att det är okej att vara mänsklig, man får

pH och tungmetaller

Jag tror inte att diskussionen om pH har undgått någon och det finns så mycket matnyttigt om det på nätet! läs mer på ex vis Cureas blogg Vi vet att en försurning i kroppen kan ligga bakom värk, inflammationer, övervikt, hjärt- och kärlproblem, försämrad matsmälting, för tidigt åldrande, diabetes, ilska, irritation, högt blodtryck, problem med nerv- och hormonsystemet...listan kan göras mycket lång. Vi har också förstått att det är viktigt att hjälpa kroppen att bibehålla syra/basbalansen. MEN, det som är viktigast i sammanhanget är att försöka hitta anledningen: varför blir vi försurade? Stress, ilska, ångest höjer syrahalten i kroppen. Idag äter de flesta av oss övervägande syrabildande kost: ex vis kaffe, te, socker, kött, mjölmat osv. Utöver det tillkommer alla kemikalier och miljögifter, tungmetaller som omger oss och här kan vi faktiskt leta efter den huvudsakliga anledningen till att vi är försurade. Tungmetaller är syrabildande, så att hålla på och basa kroppen inn

en bra början

Man läser ofta att vi borde stanna upp lite oftare och försöka se det positiva i vår tillvaro, vara tacksamma för det vi har. Det är precis vad Peter LeMarc tycks göra med "Så gott att må gott igen!"